zondag 1 februari 2009

Kalfstong met tartaarsaus

Een gerecht uit de klassieke Franse bistro, een gerecht dat je nog maar zelden tegenkomt. De zachte kalfstong laat zich uitstekend combineren met de frisse tartaarsaus.



Ingrediënten:
  • 2 middelgrote wortels
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 kalfstong (± 1 kg)
  • 1 bouquet garni (2 takjes peterselie, 1/2 blaadje laurier, takje tijm)
  • 1 el zout
  • peper
Voor de tartaarsaus:
  • 2 verse eidooiers
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 3 dl druivenpitolie of milde olijfolie
  • 1 tl rode wijnazijn
  • 1 el gehakte kappertjes
  • 1 el augurken fijn
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el bieslook
Bereidingswijze:
  1. Doe de tong in een grote pan, zet het net onder water en kook 5 minuten, schep daarbij het schuim regelmatig af. Voeg de groente grof toe. Leg een doek over het water om het af te sluiten. Laat het 2 uur sudderen.
  2. Maak een mayonaise door de eidooiers te kloppen met de mosterd en azijn. Voeg druppel voor druppel de olie toe. Voeg de gehakte kappertjes, augurken en kruiden toe.
  3. Haal de tong uit de bouillon en trek het buitenste vel er vanaf en verwijder het kraakbeen en vet. Snijd de tong in dunne plakjes met een fileermes. Serveer met de tartaarsaus op een schaal.

Geen opmerkingen: