zaterdag 20 februari 2010

Volle bak ambiance

Zondag is het weer zover, volle bak! Ditmaal hebben de gerechten een veel zuidelijkere karakter dan dat u van ons gewend bent. We maken een pittige wortelsoep, zoals de herders gevestigd in Dar el Berarak hem graag serveren. Pittig, fruitig en vol met kruiden. Voor de frisheid voegen we een sinaasappel toe. Naar oud el Berarak's gebruik wordt deze gang gevolgd door Merguez gemaakt van de jongste lammeren en verse knoflook afkomstig uit de heuvels van Tangiers. Daarbij natuurlijk een couscous met zoetgekookte groenten en volle blanke rozijnen. We sluiten af met het dessert van de Turkse counterparts, Baklava met pistache en walnoten.


De baklava:
150g boter
200g filodeeg
110g walnoten, fijn gehakt
110g pistache fijn gehakt
250g witte basterd suiker
200ml water
1/2 citroen, alleen het sap
1/2 tl. gemberpoeder

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Vet een bakplaat van 25cmx18xm in met wat gesmolten boter
3. Zorg dat het filodeeg op de plaat past
4. Laag filodeeg, bestrijk met boter, stapel door tot je halverwege bent.
5. Mix de walnoten, pistache noten samen in een kom. Leg het mengsel op het filodeeg en verdeel evenwichtig.
6. Leg nu weer laag voor laag het filodeeg erop, en blijf met boter bestrijken.
7. Gebruik een scherp mes om een ruitpatroon in de bovenste laag te duwen.
8. Bak 20-25 minuten, totdat het goudbruin ziet.
9. Ondertussen: doe de suiker, water, citroen en gember in een pan en kook 5-6 minuten totdat het siroop is.
10. Als de zaak uit de oven komt, giet de siroop erover heen en laat afkoelen.

Serveer met yoghurtijs, gember ijs, etc.

Geen opmerkingen: