woensdag 27 januari 2010

El Aspiranto

Opstaan en erachter komen dat er ijs aan de binnenkant van je slaapkamerraam zit, geen goed teken. Rillend plaatsnemen in een schaars gevuld bad, omgevingstemperatuur 7C, niet al te best. In de middag graven in je werktas, even afvragen waarom ook alweer? En vervolgens een maximale dosis aspirine vinden en toedienen, ontoelaatbaar.

Vrijdag komen de patriarch van de Oesterbar, de zeldzame blogger Ido en aspirant-lid Sjoerdicus voor een heus diner. Je vraagt je af waarom we zelfs na de laatste geslaagde sessie nog steeds een aspirant-lid in ons midden hebben? Begrijp dan dat de Trufolati immers altijd aspirant-leden in hun midden hebben gehad. Zie dan dat deze markante club voortdurend van samenstelling verandert, op zoek naar de juiste balans. Het komen en gaan van de culinair meer -en minderbedeelden is een continue proces. Meerdere malen zijn leden die zich mochten rekenen tot de gebroeders van de Tuber magnatum zonder bericht geroyeerd. Zij waanden zich veilig binnen het syndicaat, zij mochten zich een van ons noemen en deelden in onze weelde. Maar op het moment dat zij hun zelfdiscipline verloren en smaakpalet beschimpten, was de raad der wijzen daar om hen uit hun ambt te ontzetten.

Een aspirant-lid is onontbeerlijk. De natuurlijke drang om de kennis over te dragen is eenvoudig weg te sterk. Beste lezer, weet toch dat in deze tijden van culinaire beroering het enige constante, de verandering zelf is.

Enfin, wat gaan we koken?
Creme de choufleur en emulsion (romige bloemkoolsoep).
Geroosterde varkenslende met bacon & compte uit de oven met een rustieke uientaart
Petits pots de chocolate

Romige bloemkoolsoep
6 personen
Ingrediënten:
1 bloemkool
2 aardappelen kruimig
2 Franse sjalotjes
100 ml. witte wijn
200 ml. slagroom
100 ml. melk
1 snufje witte peper
1 snufje witte kardemon
Zout

1. Snijd de aardappelen in blokjes samen met 4/5 van de bloemkool.
2. Hak de sjalot fijn, fruit, blus af met wijn die je compleet laat verdampen. Voeg de bloemkool + aardappel toe en bedek met water (twee keer het volume) en kook 30 minuten.
3. Voeg de room en kruiden toe. Doe in de blender of gebruik de staafmixer.
4. Schaaf de rest van de bloemkool met een rasp.
5. Verhit de melk, mix het met 200ml van de bloemkoolcreme, klop op met de staafmixer (zodat er veel lucht in komt, lucht zorgt voor meer smaak).
6. Doe een deel van de bloemkoolcreme in de soepkommen, schep er de mousse op (zie 5). Bedek met geschaafde bloemkool

Geen opmerkingen: