maandag 2 februari 2009

Vijgen en honingjam

Voor de laatste Trufolati bijeenkomst hebben we ook een Confiture de figues au miel bereid, als begeleider van Italiaanse kazen. De vijgensmaak en het zoete combineren prima bij een geitenkaas of Dolcelatte. Dolcelatte bestaat uit laagjes Gorgonzola afgewisseld met mascarpone, waardoor het stevige karakter van de Gorgo getemperd wordt door de room.

De compote is ook lekker bij een stukje gebakken eendenlever of ganzenlever, door een rode wijnsaus bij gebakken wild.

Ingrediënten:
  • 250 gram vijgen
  • 175 gram suiker met pectine (suiker voor jam)
  • 45 gram honing
  • sap van een halve citroen

Bereidingswijze:
  1. Was de schil van de vijgen en dep ze droog. Knijp het sap van de citroen in een kom. Snijd de vijgen in acht partjes en doe ze met de suiker in de kom. Schep door elkaar, laat een nacht trekken (macereren op z'n Frans).
  2. De volgende dag, giet alles in een koperen pan en voeg de honing toe. Roer met een houten lepel en breng het aan de kook. Kook het geheel 10 minuten, waarbij u regelmatig het schuim afschept dat ontstaat aan de bovenkant. Haal van het vuur en giet onmiddelijk in een schone jampot.
Het macereren van de vijgen

Geen opmerkingen: