maandag 24 mei 2010

Tapas recepten

De pinksterzondag werd getekend door ultieme ontspanning. Het illustere genootschap had zowaar een zondag vrij. Zittend aan een kampvuur bij een van de meest ontspannen locaties van Amsterdam, was het tijd voor een stukje reflectie...



Ik heb het al meerdere keren te horen gekregen: voor een blog dat over culinaire verrichtingen gaat, zijn hier verdacht weinig recepten te vinden. Om deze geheel terechte kritiek de kop in te drukken hier wat tapas recepten uit de oude doos...



Gevulde Mosselen
18 grote mosselen
1 schijfje citroen
1 eetlepel olijfolie
4 eetlepels gehakte ui
2 eetlepels gehakte gerookte ham
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel tomatensaus
1 eetlepel gehakte peterselie
zout en vers gemalen peper
1 kop paneermeel
1 eetlepel geraspte kaas

Hak het mosselvlees fijn. Deel de schelpen in tweeën en gooi de helft ervan weg. Verhit de olijfolie in een kleine braadpan. Fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg dan ham en knoflook toe en fruit dit alles nog 1 minuut. Roer de tomatensaus, het gehakte mosselvlees, peterselie, zout en peper erdoor. Laat dit 5 minuten pruttelen. Vul dan de halve mosselschelpen met dit mengsel.

Bestrooi met paneermeel en geraspte kaas, afbakken onder de gril.



Garnalen croquetten met kaas
Recept voor 5 personen
6 eetl. Roomboter
1,5 eetl. Olijfolie
1 theelepel gehakte sjalotten
9 eetlepels bloem
1,1 kop melk
90 gram garnalen
90 gram manchego kaas (harde schapenmelkkaas) / trappisten kaas = erg lekker
Zout, witte peper, nootmuskaat
1 eidooier
½ kop paneermeel

Smelt de boter, sauteer de sjalotten, bloem erbij, dan langzaam de melk erbij, voeg de garnalen toe laat 1 minuut mee koken. Roer de kaas erdoor, kruiden, paar uur koud wegzetten. Maak bolletjes, haal door de bloem, eidooier en paneermeel. Doe dit twee keer, frituur ze.



Toast met aubergine dip

6 aubergines
Olijfolie
1 bos bosui
6 tenen knoflook
10 el fijngehakte peterselie
70 x Goede toast, Italiaanse stijl

1. Snijd de aubergine in dikke plakken en bestrooi met zout en laat rusten voor 30 minuten, spoel ze af en droog ze
2. Verhit olie en bak de plakken op middel tot hoog vuur, bak de plakken bruin en haal ze uit de pan.
3. Bak in de overige olie de uien, knoflook en gaar ze.
4. Mix alles tot een puree wanneer de aubergine inmiddels koud is. Roer de fijngehakte peterselie erdoor.



Gevulde champignons
Voor 25 personen
60 grote champignons

1 kg boter
8 tenen knoflook
400 gram broodkruim
5 el thym
10 eieren
Zout en peper

Verwarm de oven op 180 graden. Sla de boter zacht , doe de knoflook er door, doe 2/3 van de boter in de champignons zonder stelen.
Smelt de rest van de boter in een pan, voeg het broodkruim toe en bruin het. Haal van het vuur af en doe het terug in de kom, doe de tijm erbij. Breng op smaak en roer het geklutste ei erdoor. Verdeel het brood mengsel over de champignons en bak ze in 15 minuten gaar, serveer koud.


Krabtaartjes (100)


4 el olijfolie
4 uien fijngehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 glas witte wijn
6 dl. Volle Melk
1 kg krabvlees
200 gram manchego of parmazaanse
8 el fijngehakte peterselie
Beetje nootmuskaat
Zout en peper
Dille

2,5 pak bladerdeeg

Verwarm de oven op 190 graden.
Fruit de ui, zacht maar niet bruin, doe na 5 minuten de knoflook erbij. Voeg de wijn toe en laat 2 minuten doorkoken tot de meeste wijn is verdampt.
Klop de eieren los, voeg dan de melk toe. Dan het krabvlees, de peterselie, de geraspte kaas en het ui mengsel, meng het samen.

Rol het bladerdeeg dun uit, steek vormpjes uit, prik in met vork en doe in de vorm.

Bak ze 25-30 minuten/

Geen opmerkingen: