maandag 22 maart 2010

Moussaka: Trufolati goes Greece


Afgelopen zondag was het een groot Grieks feest, in buurthuis de Pijp. Het aangekondigde Griekse slachtfeest liep uit op een mythische bijeenkomst. Rondom zes uur maakte de keukenploeg haar entree in de goed gevulde eetzaal. De volle bokalen rode wijn trokken meteen mijn aandacht. De koperen bokalen die tot de rand gevuld waren met een tannine-rijke substantie, moesten de goedkeuring van Dionysos wel kunnen wegdragen.


De Griekse gewaden, de geur van authentieke gerechten en de diep filosofische gesprekken die ik kon ontwaren, het was bijzonder. Recht voor me werd de hand gelezen van een gekrulde Aphrodite. Het was dit samenspel dat me deed dromen over het plein Syntágmatos. Het plein waar de jonge Socrates zijn eerste avances maakte met de later naar hem vernoemde methode.



Dit was de kroon op een bijzonder weekend. Een weekend waarin Ido en ik tegen de beste merguez op Nederlanse bodem aanliepen. Een weekend waarin de Trufolati een nieuwe verbintenis zijn aangegaan, welke vertaald zal worden in een Tapas avond op een bijzondere doch illustere locatie. Daarover later meer.


De merguez (hier niet helemaal scherp helaas) zijn te krijgen bij Sera Slagerij, Dapperstraat 26. Mooi helder rood, niet sompig en bruin. Zo wil je ze hebben!


Moussaka:


Ingrediënten
75 ml olijfolie
1 grote ui, fijn gesneden
675 g. lamsgehakt
3 tenen knoflook, fijn
1 stokje kaneel
1 tl. 5 spice poeder
800 g. gepelde tomaten
1 tl. oregano
2 laurier blaadjes
1 takje tijm
175 ml. witte wijn
4 aubergines, in dunne plakken (in de lengte)
zout, peper
bloem

Bechamel
85 g. ongezouten boter
85 g. bloem
900 ml. melk
85 g. parmazaanse kaas
115 g. gruyere
2 eidooiers
1 heel ei

Verwarm de oven op 180 graden!

1. Zout de plakken aubergine licht en leg ze op keukenpapier zodat het vocht eruitkomt. Doe dit minimaal 40 minuten.
2. Maak een blonde roux met de boter en bloem in een pan met dikke bodem (lees hier hoe je een roux maakt). Voeg vervolgens beetje bij beetje wat melk toe, roer dit glad met de roux terwijl je het zacht laat koken. Ga zo door tot alle melk is opgenomen. Smelt de kaas erdoorheen, haal nu van het vuur af en laat wat afkoelen.
3. Bak de ui 5 minuten op laag vuur, draai het vuur hoog en voeg het lamsvlees toe. Bak dit bruin. Voeg nu knoflook t/m 5 spice poeder toe. Bak op laag vuur nog 5 minuten. Voeg dan de tomaat t/m de witte wijn toe en laat zo half uur op laag vuur pruttelen.
4. Bloem de aubergine en bak ze in porties goudbruin in flink wat olie.
5. Sla nu de eidooiers en het hele ei door de redelijk afgekoelde bechemelsaus.
6. Vet een ovenschaal in. Laag gehaktmengsel, laag aubergine, laag gehaktmengsel, laag aubergine, bechamel on top.
7. Schuif in de oven en laat 50-60 minuten bakken.
8. Haal het 5 minuten voor het serveren uit de oven.

Serveer met een Grieks gevuld tomaatje, grove komkommer salade en Turks brood.

1 opmerking:

Zeb zei

Illustere locatie? Tapas? Major Lazer? What is cooking?!?